2023

Peace Child Estonia tegevus on noorte poolt juhitud ja noortele suunatud. Kõik tegevused toimuvad vabatahtes ja peamiselt projektipõhiiselt. Kogu ajaloo jooksul on PCE teinud ja toetanud rohkem kui 130 projekti kohalikul ja riiklikul. PCE areneb ka rahsvahlise koostöö Põhja-Balti piirkonnas. 

Projekte viiakse ellu koostöös erinevate riigiasutuste, haridus- ja kultuuriasutuste, teiste mittetulundusühenduste, kohalikke omavalitsusüksustega, riiklike asutustega ja Ministeeriumitega ning rahvusvahelisel tasandil ÜRO, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Komisjoniga, rahvusvaheliste fondidega ja teiste huvigruppidega.

Noored edendavad rohepöörde ja jätkusuutliku arengut (Ideepuhur)
Noorte võimekus ja ühistegevus: roheliselt kestev, mitmekesine ja noortele sõbralik Tallinn

Projekti eesmärgiks  on suurendada noorte võimekust ja edendada arutelu noorte rolli üle, et leida konstruktiivseid lahendusi, mis on seotud noorte ja otsustajate vahelise dialoogiga, anda konstruktiivseid teadmisi ja oskusi selle kohta, kuidas praegune haridussüsteem ja kultuurisündmused õpetavad noori olema head eestkõnelejad ja tagada varajane sekkumine luues usaldusväärseid suhteid erinevate sidusgruppide ja noorte vahel.

Sihtgrupp:  Tallinna  keskkooliõpilased, ja 16-26+ aastased noored ning erinevad noorteorganisatsioonid (s.h. Tallinna Noortekogu liikmeid), kogukonna liidrid ja poliitika kujundajad, hariduse-, kultuuri ja noorsootöö valdkonnas. Kokku osaleb 400 inimest. 
Projekti raames töötame välja põhjalik levitame kasulikud materjalid partneritega ja projekti veebilehel mis toetaks noorte huvikaitse õppemist, vajaliku materjalide levitamist ja projekti jätkusuutlikust, mida saab kasutada ühiste probleemide lahendamise abivahendina nii tava noor, kui ka noorsootöötaja, kogukonna liidri ja noorteühing.
Tuginedes noortele korraldatud ürituste seeriale koostöös valitsusväliste organisatsioonide, ametnikega, ekspertide ja kooli õpetajatega väljatöötame metoodilise materjalid ning koostame  noortele ja poliitikakujundajatele mõeldud kodurahu ja noorte osaluse  propageerimise tööriistakomplekti, mis saldaks ka noorte huvikaitse soovitused osalemise, kaasamise ning uute noorte kaasamise meetodite kasutamist.

Tegevused:

  • Kaks noorte huvikaitse edendavad koolitust (25. Oktoober 2023 Meriton Spa Hotelis;  – 20. November 2023 EPIKOJAS), mis keskenduvad esialgselt huvikaitse baaskoolituse läbiviimisele (mis on huvikaitse, mis on noorte huvikaitse eripära, kuidas teha huvikaitse noorteühendusel ja võimu esindajatega jne). Teine üritus on juhtimiskoolitus/võimekuse koolitus (erinevaid juhtimis kompetentsuseid, läbirääkimised ja meedia suhtlemist), kus ka jagame praktilisi harjutusi noorte huvikaitse kohta (põhineb noorte huvikaitse tööriistakomplektil) ja koolitame osalejaid, kuidas toetada säästva arengu eesmärke minu kogukondades. Kokku kahel koolitusel osaleb 100 inimest. 
  • Kodurahu noorte esseekonkurss (Oktoober – November 2023), mis aitab kujundada noortes väärtused, arendada kodurahu ja kultuuriruumi noortes ning suurendab noorte arvamuste väljendamist ja teadlikust noorte mured tekivatest probleemidest. Esseekonkurssi korraldame koostöös Tallinna koolidega. Paremat 10 inimest tunnustatakse kingitustega sponsorite ja partnerite poolt. Otseselt osaleb kuni 30 inimest või isegi rohkem.
  • Tallinna noorte mõttekoda (24. November 2023, Hestia Hotel Europa)- ehk – strateegiline dialoog NEET noortega ja võimu ja poliitika kujundatatega, kes oma igapäevatöös tegelevad noori puudutavate küsimustega ja noorte heaolu edendamisega), ine mille raames arutleme arutelud kodurahu edendamisest ning noorte kaasamisest. Strateegilisel dialoogil noored, erinevad sidusgruppid, võimu esindajad (ametnikud), eksperdid, noorsootöötajad ning teised mõttekojad väljatöötavad oma ettepanekuid programmide/teenuste uuendamisest või uute loomist noorte osaalemise ja kodurahu säilitamise ja edendamise küsimustes. Kokku mõttekoda töös osaleb 50 inimest. 
  • Noorte praktikapäev kogukonnas (Oktoober – Detsember) – see üritus võimaldab noortel saada praktilist kogemust, luua uusi kontate ja korraldada ühiskondliku kasuliku tööd, mille raames hiljem kaardistavad noored koos kogukonna liidritega tuleviku järel tegevused, mis tagavad projekti jätkusuutlikust ja uusi koostöö võimalusi. Noored teostavad praktilised tegevused (linnaruumi korristamist, koolis ühiskondliku õppetunni, sotsiaalkeskuses väikse kontserti eakatele, puudega inimestele suunatud heatööd). Jõulude pühade toeks. Kokku korraldakse 5 piirkondliku kogukonna heategevust mille raames osaleb kuni 100 inimest.
  • Konverents “Õiglase rohe-ja digipööre suunas noorte oskuste arendamise kaudu” (1. Detsember 2023) – see on ühepäevane projekti kokkuvõtlik konverents + ümarlaud, mis toimuvad Tallinnas. Üritusel inspireeririme noortes kaasa mõelda rohe-ja digipööre teemadel ja arutleme viimased arengu mõjud noortele ning kaardistame juhiseid tuleviku oskuste arendamist. Konverentsi raames toimuvad nii ametliku paneeldiskussioon kui ka arutelusid noorte rolli kohta otsuste tegemisel, olemasolevate probleemide avastamist. Lisaks sellele tutvustame projekti tulemused (õppematerjalid ja võrgustiku). Kokku konverentsil osaleb kuni 120 inimest.

Oodatavad tulemused:

  • Noortel ja kutsutud ekspertidel/noorsootöötajate on oskused demokraatlikus ühiskonnas sisuliselt osaleda – suurendab nende oskusi ja teadmisi, kuidas osaleda demokraatlikus ühiskonnas, edendades huvikaitse ja noorte rolli ühiskonnas, kuidas parandada noorte kaasamist ja pidada dialoogi ning suurendada noorte osalust kohalikul ja rahvusvaheliseltasandil sotsiaalsete probleemide lahendamisel; lisaks saavad noored võimaluse jagada oma ideid ja oskusi valitsuse sidusrühmadega ja mentoritega oma sõpradele noortepoliitika küsimustes, kuna teadmised sellest on oluline osa demokraatlikust ühiskonnast.
  • Noored ja erinevad kogukonnad (mitmekultuursed) töötavad koos ühiste tegevuskavade ümber, ehitades usaldust ja positiivseid perspektiive – projekt hõlmab eri soost, eri rahvusest ja erineva majandusliku taustaga inimesi, see tugevdab neid koos üldiste ülesannete ja väljakutsetega, neil on aega usalduse loomiseks, positiivset perspektiivi teemadele, mis toetavad ÜRO säästva arengu eesmärkide saavutamist ja noorte perspektiivi aktsepteerimise tähtsust.
  • Institutsioonid/asutused ühenduvad erinevate kogukondade ja loovad sotsiaalset ühtekuuluvust
  • Noorte poolt on kokku pandud 2 järel projekti/kultuurisündmust mida nad teostavad ühiselt noorte ja linna arengu huvides.
  • Korraldatud: – 2 koolitust, – 1 mõttekoda/strateegiline dialoog, – esseekonkurss, – noorte praktikapäev ja üks arengukonverents.
  • Loodud mitteametlik noorte aktivistide võrgustik, millega noored liituvad ja mis edendab sallivuse, mitmekesisuse ja muutuste edendamise tähtsust, mis loovad sotsiaalset ühtekuuluvust kogukondades.
  • Noored usaldavad rohkem kohaliku omavalitsus asutusi ja kodanikuühiskonna organisatsioone, kes tegelevad noorte osalemise, kodurahu edendamist ning mitmekesisuse suurendamisega.
  • Õpilased, haridus- ja kultuuri, ning noorsootöötajad saavad ülevaate oma õigustest, poliitika kujundamisest ja lobitööst, kodanikuõpetusest ja demokraatia tugevdamiseks oma kogukonnas. Lisaks sellele tugevdavad  koolidemokraatiat.  Kokku kõikide  üritustes osaleb 400 inimest kaugosalejad veelgi rohkem, kuna kaasatakse kummekond koostööpartnereid ja võrgustike ning kohalikud elanikud erinevates linna piirkondades.

Registreerimine ja lisainfo: www.peacechild-estonia.org/noortevoimekus


Projekti toetas: Tallinna Kodurahuprogramm 

Säästlikkus kui elustiil: praktilised sammud 2.0

Projekti eesmärgiks on suurenda inimeste teadlikus jätkusuutliku elustiilist, säästva arengust ja kliimamuutmisest ning muuta tarbimisharjumusi nii koolis kui kodus. Lisaks edendada koostööd säästva arengu ekspertidega, Tallinna asutustega, ettevõttega ja MTÜdega. 
Sihtgrupp:  Tallinna noored ja õpilased vanuses 14-26 a. ning valdkonnas tegutsevaid spetsialistid.
Programmi raames teostame koolides jätkuvalt käitumisharjumuste käsitlemisele suunatud töötoad. Koostöös vabakonna esindajatega ja ettevõttega (Tallinna Vesi, Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus, Enefit Green jt) korraldame noortele ja õpetajatele/vanematele praktikat ja õppevisiidid ning viimasena kaks ümarlauda “Edendades Säästlik elustiil: Rohelisem Tallinn”, kus noored ja hiljem spetsialistid, õpetajad ja ettevõtjad peavad dialoogi ja arutleda säästva arengu edendamist pidurdavad kohalikud väljakutsed ning otsivad praktilised lahendused.
Programmiga soovime ka tutvustada üleilmsed ja kohalikudkeskkonna eesmärgid, mis on suunatud paljuski sellele, et saavutada tasakaalpiiratud ökoloogiliste ressursside ja inimeste heaolu vahel.Strateegia „Säästev Eesti 21“ järgi tuleb ökoloogilisetasakaalu saavutamiseks kasutada loodusvarasid säästlikult, vähendadasaastumist ja hoida looduslikku mitmekesisust ning looduslikke alasid. Projekti teostamist on vajalik ka sellepärast, et tuleviku noor põlvkond jaharidustöötajad oleks  pareminiteadlikud säästvat arengust ja kliimamuutustest, olles hea eeskuju täiskasvanutele/eakatelekuidas pidada jätkusuutliku (säästliku) elustiili  ja läbi selle keskkonnasõbralik oma kodukohaskui ka linnaruumis.Teiseks, vajalikkus seisneb selles, et Tallinna linnakodanikudteadsid  Tallinna Linna eesmärke kui Euroopa Roheline Pealinn 2023, kus me peaksime rakendama ÜRO säästva arengueesmärke kohalikul tasandil, keskendudes muu hulgas vaesuse kaotamisele,soolisele võrdõiguslikkusele, puhtale veele, kliimamuutustele, säästvatelelinnadele ja energiasäästlikkusele, majandusele majanduskasvu ja tööhõivet.Tallinlaste teadmised, hoiakud ja käitumine muudavad Tallinna teednäitavaks heaelukeskkonnaga nüüdisaegseks linnaks.
Programmi eesmärgiks edendada üldhariduskoolide õpilaste seas aktiivõppemeetodite kaudu jätkusuutlikku elustiili ning  õpetajate keskonnateadmiste ajakohastamine, tuginedes “Be the Change: Youth solutions for the new millenium” programmile, mis oli kohandatud Eesti olukorrale ja haridusasutuste kasutamiseks 2014 a. ning annda praktilised oskused läbi õppevisiitide ja koostöö edendamise kogenud ekspertidega, vabaühendustega ja ettevõttega (vee-ettevõtjatega, jäätmete ümbertöötlemise ettevõtjatega, energiasäästlikke ettevõtjatega jt), et edendada  säästva hariduse ja rohepööre praktikat ning  keskkonnakasvatuse ja -hariduse ning teavitamise alase tegevuse kaudu.
Projekt võtab aluseks jätkusuutliku arengu põhimõtted,kui keskendub üksikisikule, lähtudes põhimõttest, et iga üksikisik saab muuta planeedi elukäiku.
Tuginedes eelmisel aastal edukalt läbi viinud programmile mis on võimaldanud noortel muuta oma elustiili, keskkonnasõbralikumalt kogukonda ja positiivselt mõjutanud noorte elu ning tuginedes osalejate ja partnerite tagasisidele, tunneme vajadust ja veendumust jätkata programmi ellurakendamisega ning sisseviia praktika komponenti mis võimaldab noortel katseda saadud teadmised praktikas.

Tegevused:

  • 20 Töötoad koolides/vabaühendustes (28.04; 11.05; 15.05; 26.05; 12.09; 22.09; 2.10; 4.10; 19.10; 29.10; 30.10; 6.11; 10.11) – tegemist on 14-26 a. otseselt individuaalsete käitumisharjumuste käsitlemisele suunatud töötubadega, mille jooksul jagatakse üldinformatsiooni säästliku elustiili olemusest ja praktiseerimisest ja viiakse läbi käitumise mõjutamisele suunatud interaktiivseid harjutusi. Olulise osana järgneb töötoa läbiviimisele n-ö lifestyle contract ning selle kaudu saab hinnata töötoa tegelikku mõju noortele. Õpilased võtaksid endale kohustuse oma käitumist muuta ja seeläbi saaksid ka säästlikust elustiilist konkreetset kogemust. Kokku töötubades osaleb 500 õpilast.
  • Koostöös ettevõttega (November 2023) Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus, Enefit Green jt) ja vabaühendustega korraldame noortele ja õpetajatele/vanematele praktikat ja õppevisiidid, tutvudes ühisveevärgi ja- kanalisatsiooni korraldamisega, jäätmete ümbertöötlemise protsessiga, energiatootmise ja säästlikke tehnoloogiatega. Praktika kaudu, edendavad noored oma võrgustikutes teadmised teemadel: taaskasutamine, energia säästlikkus, jäätmete sorteerimine ning kliimamuutuste leevendamine, kliimamuutustega kohanemine, säästev linnaliikuvus, energiatõhusus ja palju muud. Kokku osaleb 100 inimest.
  • 2 ümarlauda “Edendades Säästlik elustiil: Rohelisem Tallinn(21.11.2023 ja 2.12.2023), kus esimesel ümarlaual osalevad noored ning teisel spetsialistid, õpetajad, ettevõtjad üle Tallinna, et läbi käia süvendatud säästva arengu /elustiili kohalikud väljakutsed ning arutada praktilised lahendused. Ümarlaua kaudu saame ülevaadet säästva arengu teadlikkuse tasemele ning missugused väljakutsed linnakodanikud näevad keskonna ja rohepööre teemadel.Kõige olulisemaks eesmärgiks ümarlaual on pidada dialoogi noortega, spetsialistidega, vabaühendustega, ettevõtjatega, linna ametnikega.Jagavad kogemust RV eksperdid. Osaleb 60 inimest.

TULEMUSED:

  1. Algatatud ühiste tegevuste/projektide arv  noorte vahel
  2. Noorena loodud jätkusuutliku (säästliku) elustiili harjumus mia aitab tagada selle jätkumist ka edaspidises elus. 
  3. Kokku programmis võtab osa üle 660 inimest.
  4. Programmi raames on koolitatud üle 500 noori ja korraldatud kaks õppevisiiti-praktikat ning keskkonnatemaatilised ümarlauad.
  5. Tutvustatud kõikidele noortele nende käitumise mõjutamisele suunatud interaktiivseid harjutusi ning sõlmitaksse lastega / noortega säästva arengu edendava tegevuskava, et edendada Tallinna kui Europoa roheline pealinna tiitli ning toetada noortest nende käitumist/harjumist säästlikuks ja rohke sübralik rohelise lahenduste poolt.
  6. Suurendatud teadmisi, oskusi ja kogemusi säästva arengust, säästliku elustiilist ning ringmajandusega seostatud üleminekuga.
  7. Ühiskonna väärtuste ja hoiakute muutmistele mis oled seostatud säästva arengu edendamisega ning rohelise eluviisi propageerimisega. 
  8. Tutvustame kõikidele noortele Tallinna rohelised võimalused, teenuste kättesaadavus ja innovatiivsed lahendused  Tallinna piirkondades.

Registreerimine ja lisainfo: www.peacechild-estonia.org/sustainablle

Projekti toetasid: Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet

V Sügiskool “Hoolin, kaasan ja mõistan – ennast ja teisi”

V Sügiskooli “Hoolin, kaasan ja mõistan….” raames viiakse läbi sügiskool Tallinnas 8-9.09.23 mille eesmärgiks on tagada kaasava haridust edendamist, suurendada teadlikust vaenu õhutamise keelust ühiskonnas ning toetada kodurahu säilitamisest kriisiajal, kaasates erivajandustega noori noorsootööse ja toetada haavatavad gruppide esindajate sotsialiseerimisel edendades noorte/spetsialisti seas sotsiaalsed oskused, teadmisi vaimsest tervisest, turvalisusest, solidaarsusest ja ühiskonda kaasatusest
Sügiskooli soovime kaasata erivajadustega ja haavatavad noori (s.h. ka mõned sõjapõgenike) ning ka tugispetsialiste/sotsiaal- ja noorsootöötajad/ hooldajad) Tallinna heaolu ja noorsootöö arendamisel, suurendada teadlikkust, õpetada juurde kaasaegsed sotsiaalsed oskused ja teadmised vaimse tervisest (s.h. ka läbi praktiliste tegevuste), vihakõnest, praktilistest võimalusest motiveerides osalejad muuta oma elu paremaks.
Sügiskooli sihtrühmaks noored (vanuses 16-26 a), tugi- ja valdkonna spetsialistid ning muud gruppide esindajad (s.h. ka sõjapõgenikud). Projekti võtab otseselt 150 inimest, ning kaudsel ubes 200 inimest näiteks vabatahtliku tegevuste ning online koolituste (sügiskooli jooksul) ja osaliselt panustanud vabatahtliku päevade raames mis on suunatud sõjapõgenike abistamisele, puuetega noor inimeste ning eakate toimetulekuraskuste leevendamine läbi vabatahlikue tegevuse. Kõik üritused on tasuta.
Sügiskooli raames soovime suurendada teadlikkus vaimse tervisest ja olmes olevatest teenuste, kuidas toime tulla kriisiajal, psühhosotsiaalse toe ja spordi ning kultuuritegevustest, pakkudes vaimse heaolu ulatuslikumat toetamist selleks, et tagada pandeemial ning sõjapõgenike kriisiil ei oleks pikaajalist negatiivset psühholoogilist ja sotsiaalset mõju. Lisaks sellele, tugevdada erivajadustega noortel ja haavatud gruppidel turvalisttunnet vähendades ärevust ja üksteisele vastandumist, olenemata sellest, kes noor on, tema sotsiaalsest staatusest, päritoluriigist, sest noored usuvad ühistesse väärtustesse ja võimesse näidata empaatiavõimet.

Soovime sügiskooli kaudu puudest tingitud erivajadustega noortega koostöövõimaluste suurendada ning nende võimaluste laiendada. Sügiskool toetab erivajadustega noorte sidumine oma senise sihtgrupiga ja tule toimida COVID 19 mõjudega inimese elule; puuetega noorte kohaste eelarvamuste ja stereotüüpide lahtimõtestamine eesmärgiga leida avaram lähenemisnurk; praktilised soovitused enamlevinud puudest tingitud erivajadustega arvestamiseks ning toimetulekuks; toetada universaalse noorsootöö põhimõtete sõnastamine ning oma töösse ülekandmine Covid 19 mõjude leevendamise jaoks.

Tegevused:

  • Osaleja kaardistamine – Programm arvestab osalejate erivajadustega, mis käsitleb põhjalikult erivajadustega ja haavatavad noori (s.h. sõjapõgenike) kaasamise ja teadmisi eelarvamuste ja stereotüüpide lahtimõtestamiseks, vikakõne vähendamisest ja sotsiaalsed oskused. Viime läbi sihtgruppide seas küsitlus, et paremini kardistada nende personaalsed arengu vajadused. Eriti vaadatakse noorte kaasamise mudelid ning takistused mis veel eksisteerivad võrdse osalemisele ja kaasamisele hariduses ja noorsootöö valdkonnas. Sügiskool pakkub võimalikult laiapõhjalisi teadmisi ja sotsiaalsed oskusi.
  • 8-9.09.2023 –Sügiskooli raames viiakse läbi kahepäevane sisukas programm, mille peamiseks eesmärgiks kaasata erivajadustega ja haavatavad noori ning spetsialiste sotsiaal- ja noorsootöös, suurendada teadlikkust, õpetada juurde sotsiaalsed oskused ja motivatsiooni muuta oma elu ja kaasarääkida. Koolitus tegevus on suunatud noortele (16a+) ja spetsialistidele. Üritus viiakse läbi mitteformaalsetel meetoditel, sisult nii teoreetiline kui praktiline, kuid oma olemuselt kaasav ja interaktiivsusele ning igakülgsele kaasamõtlemisele suunatud programm. Kokku osaleb 60 in. (s.h. ka 10 sõjapõgenike)
  • Tallinnas elurakendame 5 praktikat vabatahtliku päevade raames, mis toetaks erivajadustega abivajajad ja sõjapõgenike. Pratikat korraldab PCE kaasates erinevaid partnerid (Tallinna Linnaosavalitsused, Pagulasabi, Mondo, Toidupank. noortekeskused jne). Programmi läbiviimise eesmärgiks on eelkõige saada praktilist kogemust saadud teadmistele, vihakõne ja eelarvamusi ja stereotüüpide lahtimõtestamine ning edendada noorte kaasamine. Praktikas osaleb kokku kuni 100 inimesi + 20 huvitatud spetsialisti kes tunnevad et soovivad aidata ja praktikas katsetada teadmisi erivajaduste noortega töötamisel.

TULEMUSED:

  1. Algatatud ühiste tegevuste/projektide arv  noorte vahel
  2. Ühiskonna väärtuste ja hoiakute muutmistele, spetsialistide ja “tava” noorte vähese teadlikkusest erivajaduste noortest ja sõjapõgenikest ning nende täielik kaasamist ja osalemist ühiskonnaelus peale kriisi.
  3. Tutvustatud kõikidele noortele nende haridus, tervise, noorsootöö- ja vajalike tugiteenuste kättesaadavus ja mitmekesisus Tallinna piirkondades ja riikliku asutuste poolt, kuna Tallinna linn on mitmekesine, vihakõne vaba ning solidaarne linn/kogukond.
  4. Suurendatud teadmisi, oskusi ja kogemusi nii erivajaduste varajaseks märkamiseks kui ka tööks erivajadustega ja sõjapõgenike noorte vanuses tegelevatele spetsialistidele ning erivajadustega koostöö tähtsust.
  5. Leevendasime Covid-19 ja Venemaa-Ukraina sõjalise konflikti tagajärjed ning positiivselt mõjuta erivajadustega ja haavatavad noortele ja noorsootööle, saavutades erivajadustega mitmekesine isikute areng, tugevdades nende turvalisus ja ühiskonda kaasatus.
  6. Ühiskonna väärtuste ja hoiakute muutmistele, spetsialistide ja “tava” noorte vähese teadlikkusest erivajaduste noortest ja sõjapõgenikest ning nende täielik kaasamist ja osalemist ühiskonnaelus peale kriisi.
  7. Tutvustame kõikidele noortele nende haridus, tervise, noorsootöö- ja vajalike tugiteenuste kättesaadavus ja mitmekesisus Tallinna piirkondades ja riikliku asutuste poolt, kuna Tallinna linn on mitmekesine, vihakõne vaba ning solidaarne linn/kogukond.
  8. Suurendame teadmisi, oskusi ja kogemusi nii erivajaduste varajaseks märkamiseks kui ka tööks erivajadustega ja sõjapõgenike noorte vanuses tegelevatele spetsialistidele ning erivajadustega koostöö tähtsust.
  9. Leevendame Covid-19 tagajärjed ja Venemaa-Ukraina sõjalise konflikti tagajärjed ning positiivselt mõjuta erivajadustega ja haavatavad noortele ja noorsootööle, saavutades erivajadustega mitmekesine isikute areng, tugevdades nende turvalisus ja ühiskonda kaasatus.

Registreerimine ja lisainfo: www.peacechild-estonia.org/sugiskool2023

Projekti toetasid: Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet ja Tallinna Haridusamet ning Eesti Noorteühenduste Liit

 

 

Co-management ja vabatahtliku tegevus 2023

Ühise programmi eesmärgiks on võimestada noori rääkima kaasa kohaliku tasandi otsustusprotsessides ning julgustada ning õppida juurde sotsiaalsed + praktilised oskused läbi vabatahtlikuna tegutsemise kogukonna elus ning motiveerida noori vabtahtliku tegevuse vastu huvi tundma ning anda praktilised juhised ja nõuanded oma ideede ja algatuste teostamiseks.
Programmi eesmärgiks on võimestada noori rääkima kaasa kohaliku tasandi otsustusprotsessides, julgustada noori tõhustada omavahelist koostööd ning õppida juurde sotsiaalsed + praktilised oskused läbi vabatahtlikuna tegutsemise kogukonna elus ning motiveerida noori vabatahtliku tegevuse vastu huvi tundma andes praktilised juhised ja nõuanded oma ideede ja algatuste teostamiseks.
Projekti sihtrühmaks on 14-26 aastased noored ja huvitatud inimesed (erineva etnilise kuuluvuse ja majandusliku taustaga (s.h erivajadustega) ning lisaks neile ka kaudselt asutused ja kodanikuühendused ning kaasatud KOVid ja ametnikud. Sihtrühma kaasamisel arvestame sooline, piirkondliku representatiivsus ja võrdsus.
Kasusaajad on kaasatud KOVId (Tallinn, Kärdla, Jõhvi, Narva) ja tema kogukonnad ning kultuuri, hariduse ja noorsootöös tegelevate asutuste ja spetsialistid ja vabaühendused.
Projekti tegevused edendavad olulisel määral koostööd mitteformaalse õppimise lõimimisel formaalharidusse. Projekti tegevused toetavad programmid hariduses, kultuuris ja noorsootöös ning loovad noorele tingimused personaalseks (isiksuslikuks) ja sotsiaalseks arenguks uute teadmiste ja oskuste omandamise kaudu ning teha oma positiivse panuse arendada ka kaasatud KOVide (Tallinna, Kärdla, Narva, Jõhvi ja linna/valla sotsiaal, hariduse ja noorsootöö valdkondades ning mitmekesistada kultuurielu, soodustada erinevate valdkondade koostööd mitteformaalse ning informaalse õppimise ja praktiliste väljudiga (parendanud olukord või lahendatud muresid). Programm panustab otseselt noorte arengule kui ka kohaliku kogukonnale ja koostööle linnade asutuste ja uute partnerite vahel erinevates valdkondades toetades noorte vaimse tervise edendamist ja üldpädevuste arendamist.

Tegevuste kirjeldus:
 Esimene osa sisaldab: 4 arutelupäevad/koolitused ja vabatahtlike tegevuspäevade nädalat.

  • 4 piirkondliku noorte mõttekoda päevad (Sep.- Okt 2023) – eesmärgiks motiveerida sihtgruppi ning väljendada oma arvamused projekti peamiste teemadele noorte vaatenurgast, et luua eeldused ja usaldusväärsed suhted eri rahvuste ning kogukondade liikmete vahel ja toetada piirdkonlliku noorte mõttekoda loomist. Mõttekoda päeva raames toimub üks koolitus (n.n analüütikast, kommunikatsioonist) ja üks availik arutelu mis keskendus noorte olulistele küsimustele (Roheline Tallinn, vabatahtlikus, kultuur ja kaasagne noorsootöö) ühiskonnas ning tutvustake mõttekoja tööpõhimõtte. Arutelul viiakse läbi rollimängul põhinevad harjutused, et luua uusi praktilisi oskusi ja läbi mängida spetsiifilisi olukordi, mis tulevad hiljem igapäevaelus kasuks. Noorte mõttekodade päevades osaleb 200 inimest..

Teine osa sidaldab: Vabatahtlike juhtimise ja üldpädevsute koolitusprogramm ning vabatahtliku tegevuse nädalavahetused (praktilised „action projekte“).

  • 5 Koolitust (Okt- Nov 2023) raames õpitakse temaatilised teoreetilised ja praktilised teadmisi (lähtudes allpool üldpädevustest) s.h. kultuuridevaheline suhtlemine, vabatahtliku tegevuse olemuse, juhtimise ja tähtsuse kohta ning viiakse läbi teistel interaktiivsetel meetoditel põhinevad harjutused ja grupidiskussioonid, et luua uusi praktilisi oskusi vabatahtlike kaasamise, nende otsingut, motiveerimist, juhtimist ja tunnustamist. Osaleb 125 inimest.
  • Vabatahtliku tegevuse nädalavahetused (Nov – Dets 2023) – praktilised „action projekte“ noorte ja kogukonna heaks, kuhu on kaasatud erinevas vanuses lapsed, noored, täiskasvanud ja eakad inimesed ning erinevate valdkondadest spetsialistid. Vabatahtliku nädalavahetuse üritused (põhinevad eelnevalt planeeritud ja noorte poolt hiljem pakutud ühiskondliku ühistegevustest (Kirikukogudused, koolid, kogukonnad, noorte- ja päevakeskuste jt.), mida teostatakse koostöös partneritega nädalavahetuse jooksul Tallinnas  ja Narvas kuu jooksul. Kokku korraldatud 10 heategevust ja osaleb vähemalt 400 inimest.

VÄLJUNDID

Oodatud tulemused:

  1. Inimestel on oskused osaleda demokraatlikus ühiskonnas – suurendab nende oskusi ja teadmisi, kuidas osaleda demokraatlikus ühiskonnas, edendades soolist võrdõiguslikkust ja naiste rolli ühiskonnas, kuidas vältida soopõhiseid stereotüüpe ning kuidas anda meestele ja naistele võimalus mõista uusi sotsiaalseid rolle ja mitmekesisuse tähtsust.
  2. Osalejad omandavad uusi oskusi ja positiivseid kogemusi noorte kaasamisest, osalemisest ning vabatahtliku tegevusest kogukonnas. Lisaks sellele nad vahetavad omavahel kogemusi ja kasutavad võimaluse jagada oma ideid ja oskusi sidusrühmadega ning jätkavad koostööd noortevõrgustiku toeks. 
  3. Noor inimesed hakkavad olema rohkem avatud, algatusvõimelised,  sallivad ja näevad teineteist kui sõbrad ning kasutavad oma töös elu multidistsiplinaarse ja loova meetodit

Projekti mõju: 

  • Toimuva projekti kaudu soodustame noorte osaluskogemuse ning kogukonna heaolu tagamise saamist ja noorte kodanikualgatust ja erinevate kultuuride esindajate ühistegutsemist vabahtliku tegevuse raames.
  • Noortele ja kogukonna liikmetele suunatud info on rohkem arusaadav ja kättesaadav (s.h. ka vähemustele (muukeelsetele s.h. ka ukraina noor sõjapõgenike).
  • Sihtgrupp on paremini teadlikud erinevatest osalusvõimalustest (jätkusuutlik eesmärk tagada ka erivajadustega noore esindatud kõikides üritustes).
  • Noorte ning ühiskonna väärtuste ja hoiakute muutmistele ja nende vähesest teadlikkusest kohaliku tasandi osalusest, kultuuridevahelise dialoogist, vabatahtliku tegevustest ning säästliku elustiilis ning nende  osalemist  demokraatlikus ühiskonnas.
  • Noorte ning ühiskonna väärtuste ja hoiakute muutmistele ja nende vähesest teadlikkusest kohaliku tasandi otsustusprotsessides ning nende täielik kaasamist ja osalemist ühiskonnaelus ning demokraatlikes otsustusprotsessides
  • Noored ja spetsialistid on saanud infot mitmekülgsete võimaluste kohta kohaliku poliitika kujundamise, sotsiaal- ja noorsootöös osalemiseks (saadud infot huvikaitse organisatsioonidest, huvikoolidest, noorteühendustest, projekti/algatuste toetamise kohta, traditsioonilistest üritustest ja vabatahtliku tegevustest, lõimumisest ning  muu osalus võimalustest) ning  täiendasid oma võimalusi eesti ja vene emakeelega noorte kogukondade kokku toomiseks ning ühetaolise inforuumi loomiseks ja tuleva noor valimiste valvurite valmimist.
  • Kaasatud noored hakkavad aktiivselt osalema üritustes, mis on suunatud noortele, s.h. ka ning olla toeks ka omadele, kes on veel raskes eluolukorras.
  • Kaasatud sihtgrupid hakkavad aktiivselt osalema Tallinna üritustes mis on suunatud noortele (s.h. ka vabatahtliku tegevustes) olles säästlikumad ning hindamas multikultuurset ühiskonda ja olla toeks omadele kes on veel raskes eluolukorras.
  • Koostöö tegevuse kaudu paradame dialoogi noorte ja otsustajate vahel, läbi mille tekitame noortes huvi nende ümber toimuva vastu ning julgustame aktiivset ühiskonnaelu puudutavates küsimustes kaasa rääkima s.h. ka jätkusuutlikkuse ning sotsiaalse kaasatuse teemadega.
  • Soodustame noorte osaluskogemuse saamist ja noorte kodanikualgatust ning noorteühenduste omavahelise koostöö edendamine (n.n. Peace Child Eesti – Eesti Noorteühenduste liit, Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumine jnt)
  • Sihtgruppi esindajad arendavad ja suurendavad oma teadlikust ja sallivust, säästlikuelustiili (keskonnateadlikust) ning vabatahtliku aktiivsust ja selle roll noore elus, ehk noored väärtustavad omaalgatus, mis enda poolt soodustab noorte osalust ühiskondlikes protsessides.
  • Kutsutud spetsialistid saavad juurde professionaalseid oskusi ja motivatsiooni ning uusi kontakte,  aktiivsed noori, kellega nad jätkavat koostööd ja uute algatuste teostamist.
  • Paremini kaardistatud noorte vajadused (eesti kui vene keelsed ning erivajadutega noori), huvid ja rahulolu erinevate teenustega (KOVi ja riigi poolt pakutavate teenuste suhtes n.n. noortekeskustes, haridusasututes, teavitamine ja ennetustöö jne) ning tagasisidet mida saaks paremini teha ja muuta. (mille ülevaade edatatakse Tallinna Linnavalitsusele ja HARNOle).
  • Kaasatud partnerid ja spetsialistid suurendavad enda valmisolekut noori jätkusuutlikult toetada, kaasata ja võimestada.

Registreerimine ja lisainfo: https://foorum.sscw.ee/ / www.peacechild-estonia.org/registreerimine

Programm toimub kolme projekti raames mida toetasid: Tallinna Kodurahu programm ning Tallinna Haridusamet, Briti Nõukogu ning Noorte heaks “Lõimumine ja koostöö noorte heaks 2023”  toetab: Haridus-ja Teadusministeerium

 

Loomingulised Tallinna noored 4.0 – “Loov maailmalinn 2023”

ddddd

Positiivne uudistekanal 3.0 “Noored räägivad”

Projekti eesmärgiks on suurendada noorte omavaheline koostöö ja kogukonna kultuuridevahelise suhtlemist, meediaoskusi ja teadmisi ning tegeleda kriitiliselt meediasisuga kohalikul ja riigi tasandil, luues ühiselt meediasisu (intervjuu, blogid, projekti YouTube’i kanali arendus, analüütiliste artiklite kirjutamine, avalikud arvamused ja isiklikud lood) ning suhtlemine paljude meediaväljaannete ja sidusrühmade/kodanikega.

Projekti sihtrühmaks on 14+ aastased Tallinna noored ja hariduse ning noorsootöö spetialistid, erineva etnilise kuuluvuse ja majandusliku taustaga (s.h erivajadustega). Otseselt osaleb projektis vähemalt 250 inimest, kaudne osalejate arv sellest veelgi suurem läbi meedia ja teaituse kohta. Sihtrühma kaasamisel arvestame sooline, piirkondliku representatiivsus ja võrdsus. Kasusaajad on Tallinna linn ja tema kogukond ning kultuuri, hariduse ja noorsootöös tegelevate asutuste ja spetsialistid. Noortele kõik üritused on tasuta.
Kavandatud projekt on eelmise sama programmide toetatud projekti jätk ja edasiarendus. PCE loob koostöös sihtrühma liikmetega neile asjakohast sisu (tegevusvaldkond ja kaasab kogukonda), mida edastatakse kohaliku meediaväljaande kaudu ja / jagatakse laiema kohaliku kogukonnaga ürituste kaudu, mida plaanime rakendada.

Projekti tegevused:

On loodud telesaade “Tallinn hea eeskuju ja kaasagne kangelane” (6. seeriat TV / Online) ja kaks raadiosaade, mis avaneb Eesti elu ja inimesed algsel kujul – lugude, värvikate isiksuste ja paikade uurimine ja sündmused, millele tavainimesed ei mõtle ja mille avaldamine muudab muudatusi kohalikul / riiklikul tasandil. Noorte podcastid ja saade on järgmiste teemadel:
Noored poliitikas ja väljaspool poliitikat
Noored ja haridus (+vabaaeg)
Noored ja linnaruum
Noored ja ettevõtllus
Muu teemad (Noori huvitavaid teemasid) – raadio (2. seeria)
Kokku osaleb 50 inimest (25-liikmeline meeskond + külalised) inimesteks on meediumimeeskond, toimetajad, loomemeeskond, produtsendid, assistendid, intervjueerijad, juhtkond, vabatahtlikud jne).

Veebipõhise positiivse uudiste jätku arendamine kanal (noorteuudised, lood ja artiklid / analüüs, kogukonna elu kajastamine, noorte osaluse edendava uudiste levitamine ning inspiratsioonid) koostöös kohalike meediaväljaannete ja kodanikega. 20 artiklit ja/või uudist loodud / avaldatud sihtrühma esindajate poolt / 10 blogid kogukonna liikmetelt asjakohastest teemad. Meediakanali arendamine on oluline osa projekti, kuna see annab võimaluse positiivseks muuta mõju kõigile sihtrühmadele projekti eesmärkide saavutamisel ja saada kokku, et suhelda kõigi sihtrühmadega esindajad ja arendada noortele kasulikku allikat inimesed / vanemad ja huvitatud asutused, kellest rohkem teada saada meediakombed, sõltumatud ja avalikud meediakanalid, õigete uudiste levitamine ja võltsuudistele / populismile vastu seismine ja edendada vaba meedia ideid, eriarvamusi ja mitmekesisus. Samuti on see projekti jätkusuutlik tulemus mis avaldab pikaajalises perspektiivis positiivset mõju ja pakkuda sihtrühmadele vajalikke oskusi ja teadmisi projekti eesmärkide ja pikaajalise meedia muutuste osas projekti sihtrühmade harjumus. Kõik materjalid avaldatakse veebis: media.peacechild-estonia.org.
Kokku osaleb 100 inimest (loominguline meeskond, toimetajad, tekstikirjutajad, korrektorid, tõlkijad, fotograafid).

Noortele suunatud arvamus- ja tegudefestival 29.09.2023 “Otsides ennast – meedia, haridus ja jätkusuutlikusse valdkonnas” – noored pidavad erinevad arutelud, töötoad ja vaatavadd olemas olevad trendid ja vaatavad tuleviku. Üritus korraldavad noored ja vanurid koostöös kutsutud ekspertidega, erinevas vanuses kogukonna arvamusliidritega ja KOVi esindajatega. Noorte arvamusfestivali raames püüame leida linna jaoks paremate lahendusi mis toetaks (turvalisust, eestikeelse hariduse ülemineku, rohelise linnaruumi ja keskkonna).
Kokku osaleb arutelus kuni 100 inimest (noori, eksperte, spetsialisti jm).

Projekti “Positiivne uudistekanal 3.0 Noored räägivad toetab Tallinna Kodurahuprogramm.

Selle aasta peamised toetajad: