2024

Peace Child Estonia tegevus on noorte poolt juhitud ja noortele suunatud. Kõik tegevused toimuvad vabatahtes ja peamiselt projektipõhiiselt. Kogu ajaloo jooksul on PCE teinud ja toetanud rohkem kui 130 projekti kohalikul ja riiklikul. PCE areneb ka rahsvahlise koostöö Põhja-Balti piirkonnas. 2024 aastal tähistab PCE oma 15 aastapäv.

Projekte viiakse ellu koostöös erinevate riigiasutustega (sotsiaal, keskonna, haridus- ja kultuurivaldkonnas), noorteühinutega ja muu mittetulundusühendustega, kohalikke omavalitsusüksustega, riiklike asutustega ja ministeeriumitega ning rahvusvahelisel tasandil ÜRO, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Komisjoniga, rahvusvaheliste fondidega ja teiste huvigruppidega.

2024 aasta Peace Child Eesti on järgmised prioriteedid:
– Säästva arengu edendamine (keskonnakaitse ja säästliku elustiili endedamine)
– Loovuse ja lõimumise edendamine 
– Erivajadustega noortele osalus võimaluste laiendamine ja arengu tagamine
– Eestikeelsele õppele ülemineku toetamine
– XXI sajandi oskust arendamine ja meediapädevused
– Kodanikuharidus ja vabatahtliku liikumine 

Loomingulised Tallinna noored – 5.0 “Loov maailmalinn 2024  

Noorte loovuse arenguprogramm on Tallinna noortele suunatud hariduslik-kultuuriline arenguprogramm,mille eesmärgiks on edendada noorte vahel loovust ja noorte ühistegevust ning luua Galakontserti mis kulmineerib esinemisega kultuuriöö festivali raames, tuues kokku erineva taustaga erinevast rahvusest noori, et edendada koostööd eestikultuuri tutvustamiseks ja arendamiseks ning kogukondade vahelise mõistmise edendamiseks, et jäädvustada Tallinna kui noorte ja multikultuurse sõbraliku pealinna ja edendada kultuurielu väärtustava kogukonnas. 
Programm sisaldab: neliloovtöötoad (mis toimuvad eesti keeles) ja praktikapäevad (mida juhivad tuntud Eesti kultuuritegelased) ning Galakontserti (proov ja esinemine kultuuriöö festivali raames)

Projekti sihtgrupp on 14+aastased noored ja loovinimesed, erineva etnilise kuuluvuse ja majanduslikutaustaga (s.h erivajadustega). Otseselt osaleb projektis vähemalt 400 inimest,kaudne osalejate arv sellest veelgi suurem. Sihtrühma kaasamisel arvestamesooline, piirkondliku representatiivsus ja võrdsus.

Tegevused:

  • 4 Loovtöötoad (19, Märts, 12. ja 26. Aprill ning 9. Mai  2024 Tallinnas), mis on suunatud muusikutele, tansijale, näitlejale ning kultuuritegelastele, et pidada programme õpetamisest ja jagada head praktikat, inspireerida noori esineda hiljem festivali päeval oma esinemised. Parimad valitakse osalema eelüritusel ja pidada loovkaa kultuuritöö festivalil. Idee on kasutada Eesti muusikat, rahvalaule, pärimustantsu ja muinasjutte ja siduda neid kaasaegse muusikaga ja loov lahendustega, kus õpitakse ja esinetakse uusi laule ja tantse ning esitatakse neid uuel, tanapäevasel viisil. Kokku osaleb 200 inimest.
  • Galakontserti peaproovid (Mais ja Augustis 2024) esinemine Tallinnas, Lindakivi Kultuurikeskuses, kuhu on kaasatud erinevas vanuses loovnoored, kultuurspetsialistid (lauljad, lauljad – tantsijad, muusikud, noornäitlejad ja audiovisuaal inimesed, DJ ja muu loov spetsialistid jt). Peaproov põhineb loovtöötubade raames valitud paremat osalejatest ning erinavatest piirkonnast kaasatud noormuusikud, tänava/tantsijad, räpperid jt, kellega koos valmistatakse ühis galakontsert/etendust ja loovajakava mis hiljem esitakse Kultuuriöö festivalil. Kokku 100 inimest – osaleb kontserti proovil.+ umbes 100 külalisi.
  • Kultuuriöö festivali päeval 30. augustil 2024 kell 18.00 toimub galakontsert MUBA suur salis /Lindakivi Kultuurikeskuses. Kontserti ajakava seisneb eelkonserdil parimatest lugudest ning muu loodest mist loominguline nõukogu paneb kokku koos oma partneritega, pop tähtedega ja noortega mis edeneb nii Tallinna tänava ja Eesti rahvakultuuri, klassikat, kaasaegset lood ja tantsu ning muu loovust. Osaleb 100 noort/esinejad/töötuba osalejat / ja kuni 250 pealtvaatajad kontserdil.

Registreerimine ja lisainfo: https://loovus.sscw.ee/registreerimine/

Projekti toetasid: Tallinna Kodurahuprogeamm

 

Säästlikkus kui elustiil 3.0

Projekti eesmärgiks on suurenda inimeste teadlikus jätkusuutliku elustiilist, säästva arengust ja kliimamuutmisest ning muuta tarbimisharjumusi nii koolis kui kodus. Lisaks edendada koostööd säästva arengu ekspertidega, Tallinna asutustega, ettevõttega ja MTÜdega. 
Sihtgrupp:  Tallinna noored ja õpilased vanuses 14-26 a. ning valdkonnas tegutsevaid spetsialistid.
Programmi raames teostame koolides jätkuvalt käitumisharjumuste käsitlemisele suunatud töötoad. Koostöös vabakonna esindajatega ja ettevõttega (Tallinna Vesi, Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus, Enefit Green jt) korraldame noortele ja õpetajatele/vanematele praktikat ja õppevisiidid ning viimasena kaks ümarlauda “Edendades Säästlik elustiil: Rohelisem Tallinn”, kus noored ja hiljem spetsialistid, õpetajad ja ettevõtjad peavad dialoogi ja arutleda säästva arengu edendamist pidurdavad kohalikud väljakutsed ning otsivad praktilised lahendused.
Programmiga soovime ka tutvustada üleilmsed ja kohalikudkeskkonna eesmärgid, mis on suunatud paljuski sellele, et saavutada tasakaalpiiratud ökoloogiliste ressursside ja inimeste heaolu vahel.Strateegia „Säästev Eesti 21“ järgi tuleb ökoloogilisetasakaalu saavutamiseks kasutada loodusvarasid säästlikult, vähendadasaastumist ja hoida looduslikku mitmekesisust ning looduslikke alasid. Projekti teostamist on vajalik ka sellepärast, et tuleviku noor põlvkond jaharidustöötajad oleks  pareminiteadlikud säästvat arengust ja kliimamuutustest, olles hea eeskuju täiskasvanutele/eakatelekuidas pidada jätkusuutliku (säästliku) elustiili  ja läbi selle keskkonnasõbralik oma kodukohaskui ka linnaruumis. Tallinnlaste teadmised, hoiakud ja käitumine muudavad Tallinna teednäitavaks heaelukeskkonnaga nüüdisaegseks linnaks.
Programmi eesmärgiks edendada üldhariduskoolide õpilaste seas aktiivõppemeetodite kaudu jätkusuutlikku elustiili ning  õpetajate keskonnateadmiste ajakohastamine, tuginedes “Be the Change: Youth solutions for the new millenium” programmile, mis oli kohandatud Eesti olukorrale ja haridusasutuste kasutamiseks 2014 a. ning annda praktilised oskused läbi õppevisiitide ja koostöö edendamise kogenud ekspertidega, vabaühendustega ja ettevõttega (vee-ettevõtjatega, jäätmete ümbertöötlemise ettevõtjatega, energiasäästlikke ettevõtjatega jt), et edendada  säästva hariduse ja rohepööre praktikat ning  keskkonnakasvatuse ja -hariduse ning teavitamise alase tegevuse kaudu.
Projekt võtab aluseks jätkusuutliku arengu põhimõtted,kui keskendub üksikisikule, lähtudes põhimõttest, et iga üksikisik saab muuta planeedi elukäiku.
Tuginedes eelmisel aastal edukalt läbi viinud programmile mis on võimaldanud noortel muuta oma elustiili, keskkonnasõbralikumalt kogukonda ja positiivselt mõjutanud noorte elu ning tuginedes osalejate ja partnerite tagasisidele, tunneme vajadust ja veendumust jätkata programmi ellurakendamisega ning sisseviia praktika komponenti mis võimaldab noortel katseda saadud teadmised praktikas.

Tegevused:

  • 20 Töötoad koolides/vabaühendustes – tegemist on 14-26 a. otseselt individuaalsete käitumisharjumuste käsitlemisele suunatud töötubadega, mille jooksul jagatakse üldinformatsiooni säästliku elustiili olemusest ja praktiseerimisest ja viiakse läbi käitumise mõjutamisele suunatud interaktiivseid harjutusi. Olulise osana järgneb töötoa läbiviimisele n-ö lifestyle contract ning selle kaudu saab hinnata töötoa tegelikku mõju noortele. Õpilased võtaksid endale kohustuse oma käitumist muuta ja seeläbi saaksid ka säästlikust elustiilist konkreetset kogemust. Kokku töötubades osaleb 500 õpilast.
  • Koostöös ettevõttega (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus, Enefit Green jt) ja vabaühendustega korraldame noortele ja õpetajatele/vanematele praktikat ja õppevisiidid, tutvudes ühisveevärgi ja- kanalisatsiooni korraldamisega, jäätmete ümbertöötlemise protsessiga, energiatootmise ja säästlikke tehnoloogiatega. Praktika kaudu, edendavad noored oma võrgustikutes teadmised teemadel: taaskasutamine, energia säästlikkus, jäätmete sorteerimine ning kliimamuutuste leevendamine, kliimamuutustega kohanemine, säästev linnaliikuvus, energiatõhusus ja palju muud. Kokku osaleb 100 inimest.
  • 2 ümarlauda “Edendades Säästlik elustiil: Rohelisem Tallinn“, kus esimesel ümarlaual osalevad noored ning teisel spetsialistid, õpetajad, ettevõtjad üle Tallinna, et läbi käia süvendatud säästva arengu /elustiili kohalikud väljakutsed ning arutada praktilised lahendused. Ümarlaua kaudu saame ülevaadet säästva arengu teadlikkuse tasemele ning missugused väljakutsed linnakodanikud näevad keskonna ja rohepööre teemadel.Kõige olulisemaks eesmärgiks ümarlaual on pidada dialoogi noortega, spetsialistidega, vabaühendustega, ettevõtjatega, linna ametnikega.Jagavad kogemust RV eksperdid. Osaleb 60 inimest.

TULEMUSED:

  1. Algatatud ühiste tegevuste/projektide arv  noorte vahel
  2. Noorena loodud jätkusuutliku (säästliku) elustiili harjumus mia aitab tagada selle jätkumist ka edaspidises elus. 
  3. Kokku programmis võtab osa üle 660 inimest.
  4. Programmi raames on koolitatud üle 500 noori ja korraldatud kaks õppevisiiti-praktikat ning keskkonnatemaatilised ümarlauad.
  5. Tutvustatud kõikidele noortele nende käitumise mõjutamisele suunatud interaktiivseid harjutusi ning sõlmitaksse lastega / noortega säästva arengu edendava tegevuskava, et edendada Tallinna kui Europoa roheline pealinna tiitli ning toetada noortest nende käitumist/harjumist säästlikuks ja rohke sübralik rohelise lahenduste poolt.
  6. Suurendatud teadmisi, oskusi ja kogemusi säästva arengust, säästliku elustiilist ning ringmajandusega seostatud üleminekuga.
  7. Ühiskonna väärtuste ja hoiakute muutmistele mis oled seostatud säästva arengu edendamisega ning rohelise eluviisi propageerimisega. 
  8. Tutvustame kõikidele noortele Tallinna rohelised võimalused, teenuste kättesaadavus ja innovatiivsed lahendused  Tallinna piirkondades.

Registreerimine ja lisainfo: www.peacechild-estonia.org/sustainablle

Projekti toetasid: Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet

Eri kogukondade/noorte mõistmise edendamine läbi ühistegutsemise võimestamise 2024

Projekti eesmärgiks on toetada dialoogi ja suhtlust eri kogukondade vahel ning luua usaldusväärsed suhted noorte vahel edendades ühistegutsemist ja tutvustades Eesti kultuuri.

Programmiga võimestame ja motiveerime noori ja kogukonnade esindajad aktiivselt tegutsema, tuues kokku erineva taustaga erinevast rahvusest noori, et edendada ühiselt tegutsemist multikultuurse pealinna ja Eesti kutuuri ja kogukondade vahelise mõistmise edendamis, toetades lõimumist ja kodurahu, noorte omaalgatuslikke tegevusi ja jätkusuutliku vabatahtlike liikumist linnas.

Projekt sisaldab: 3 koolitust-arutelu, 2 noorte mõttekoda-strateegilist dialoogi, noorte praktikapäev kogukonnas ning noorte arengukonverents “Noorte osalus ja roll demokraatia ja Eesti kultuuri arendamisel”. 
Projekti eesmärgiks on toetada dialoogi ja suhtlust eri kogukondade vahel ning luua usaldusväärsed suhted noorte vahel edendades ühistegutsemist ja tutvustades Eesti kultuuri.
Projekti sihtgrupp on keskkooliõpilased ja 16-26 aastased noored, samuti erinevad noorteorganisatsioonid, kogukonna tegelased sotsiaal-, hariduse-, kultuuri ja noorsootöö valdkonnas. Sidusrühmad on sotsiaal, hariduse- ja kultuuriasutused, riigiasutused ja noorteühendused ning lapsevanemad ja nende võrgustikud.
Loodav programm käsitleb küsimusi nagu kultuuridevaheline haridus ja dialoog, Eesti kultuuri-ja inforuum, noorte osalus a panus kogukonna (keskkonnaküsimused, linnaruum, mitmekesisus ja usaldus jne), võimu ja kaasaegsete normide kohta. Samuti tahame kasulikud teadmisi ja oskusi edasi anda/ välja arendada praktiliste tegevuste kaudu näiteks praktika päev kogukonnas/heategevus ning Eesti kultuuri kontsert, vahetada parimaid kogemusi ja praktikaid.
Plaanitud tegevused võimaldavad noortel mitteformaalse õppimise käigus omandadauusi teadmisi, oskusi ja hoiakud, mis toetavad nende arengut ja tulevikutöö pädevusi (organiseerimis-, meeskonnatöö- ja suhtlemisoskus, loovus, enesejuhtimine).
Tegevused:

  • Kolm koolitust-arutelu koosnevad koolituse ja arutelu osast.
    I koolitus 5.04.2024 Tallinn, Hestia Hotel Europa – on keskendub dialoogi ja vastastikuse mõistmise arendamisele eri rahvuste esindajate vahel (suurendab kultuuridevaheline suhtlemine ja dialoogi/koostöövõimet).
    II koolitus –  on juhtimisvõimekuse koolitus, kus areneb juhtimis kompetentsuseid ja jagame praktilisi harjutusi.
    III koolitus – põhineb demokraatlike väärtuste arendamise ning suhtlemisruumi ja ühtekuuluvustunde laiendamisele, Eesti kultuuri edendamise kaudu. Arutelu teemadeks on kodurahu edendamine, noorte praktiliseid lahendusi hariduse ja kultuuri valdkonnas. Kokku osaleb 150 inimest.
  • Kaks Tallinna noorte mõttekoda – ehk strateegilist dialoogi (võimu ja poliitika kujundatatega, kes oma igapäevatöös tegelevad noorte heaolu edendamisega), mille raames arutleme kodurahu edendamist linnas ning Eesti kultuuri edendamise noorte seas ja usaldusväärsete suhete loomist. Strateegilisel dialoogil noored, ametnikud, eksperdid, sidusgrupid, noorsootöötajad ning teised mõttekojad välja töötavad oma ideed /ettepanekuid Tallinna linna programmide/teenuste uuendamisest või vajadusel uute loomist noorte lõimumise ja kodurahu säilitamise küsimustes. Kokku mõttekoda töös osaleb 60 inimest.
  • Noorte praktikapäev kogukonnas – võimaldab noortel õpitud teadmisi realiseerida praktika ja saada praktilist kogemust, luua uusi kontakte ja korraldada ühiskondliku kasuliku tööd, mille raames arendavad noored kogukonna liidritega usaldusväärseid suhteid, mis tagavad projekti jätkusuutlikkust ja uusi koostöövõimalusi. Noored teostavad praktilised tegevused (linnaruumi korristamist Teema Ära raames, ühiskondlikud õppetunnid, sotsiaalseid ja kultuuri üritusi eakatele, puudega inimestele suunatud heatööd). Kokku korraldakse 3 kogukonna ühiskonna tegevust mille raames osaleb vähemalt 150 inimest.
  • Noortekonverents “Noorte osalus ja roll demokraatia ja Eesti kultuuri arendamisel” – see on ühepäevane noorte heaks projekti kokkuvõtlik ümarlaud/konverents mis toimuks juunikeskel 2024, Tallinnas. Üritusel inspireeririme noortes Eesti kultuuri väärtustamist, usaldustväärsuse toetamist ja kodurahu säilitamise juhiseid ning arutleme viimased demokraatia arengut. Konverentsi ajaavas on nii ametliku paneeldiskussioon kui ka arutelud töötubades. Lisaks sellele noored esinevad lühikontserdiga (laulud, muusika) ja tutvustavad projekti väljundeid. Konverentsilt teeme otseülekanne. Osaleb 100 inimest.

TULEMUSED:

  1. Oodatavad tulemused:
    – Noortel ja kutsutud ekspertidel/kogukonna esindajatel on saanud vajalikke oskuseid, mis suurendavad nende teadlikkus ja võime tegutseda multikultuurses demokraatlikus ühiskonnas.
    – Noored saavad võimaluse jagada oma ideid ja arvamusi erineva sidusrühmadega ja mentoritega oma sõpradele ja kogukonna liikmetele kodurahu säilitamine ja usaldusväärsete suhete loomist eri kogukondade vahel või muu küsimustes, kuna teadmised sellest on oluline osa demokraatlikust ühiskonnast.
    – Noored ja erinevad kogukonnad (mitmekultuursed) töötavad koos ühiste tegevuskavade ümber, ehitades usaldust ja positiivseid perspektiive – projekt hõlmab eri soost, eri rahvusest ja erineva majandusliku taustaga inimesi, see tugevdab neid koos üldiste ülesannete ja väljakutsetega, neil on aega usalduse loomiseks, positiivset perspektiivi teemadele, mis toetavad nii Tallinna linna kui ka riiklikud eesmärgid hariduse, kultuuri, sotsiaalse ning noortevaldkonnas.
    – Osalenud venekeelsed noored on saanud eesti keele praktikat ja kultuuri teadmised.
    – Erinevad organisatsioonid, asutused ja aktiivsed noored ühenduvad erinevate kogukondade ja loovad sotsiaalset ühtekuuluvust.
    – Noorte poolt on kokku pandud 2 järel projekti/kultuurisündmust mida nad teostavad ühiselt noorte ja linna arengu huvides.
    – Korraldatud: 3 koolitust-arutelu, – 2 mõttekoda/strateegiline dialoog, – noorte praktikapäev (kolm avalikes huvides toimuvat heategevusüritust) ja üks noorte arengukonverents ning Eesti kultuuri kontsert.
    – Mitteformaalne Noorte aktivistide võrgustik on laiendatud, millega noored liituvad ja mis edendab sallivust, mitmekesisust, lõimumist ja teised demokraatlikud väärtused, mis loovad sotsiaalset ühtekuuluvust kogukondades.
    – Noored eri kogukondadest usaldavad teineteisele rohkem ja töötavad koos ühiste murede lahendamiseks.
    – Õpilased, haridus- ja kultuuri, ning noorsootöötajad saavad põhjaliku ülevaade miks ja milleks on vaja arendada eestikeelne õppetöö ja toetada ühisinforuum, paremini teadlikud kodanikuõpetusest ja demokraatia tugevdamisest. Lisaks sellele tugevdavad kogukonna demokraatiat.
    Kokku otseselt osaleb 480 inimest ning kaudsed osalejad veelgi rohkem, kuna kaasatakse kummekond koostööpartnereid ja võrgustike, arengukonverentsil tehakse otseülekanne ning osalevad kohalikud elanikud erinevates linna piirkondades.

Registreerimine ja lisainfo: www.peacechild-estonia.org/registreerimine

Projekti toetab Tallinnas Kodurahuprogramm

Mainstraming cohesion policies and promoting understanding of diverse communities/youth through empowering collective action”.

Projekti eesmärgiks on toetada dialoogi ja suhtlemist erinevate kogukondade vahel ning luua usalduslikke suhteid noorte vahel, edendades ühiseid tegevusi ja tutvustades eesti kultuuri. Kõik see on võimalik ühtekuuluvuspoliitika süvalaiendamise kaudu kohalikul ja riiklikul tasandil, tuues kokku erineva taustaga ja rahvusest inimesed, et edendada ühistegevust ja koostööd erinevate kultuuride esindajatega mitteformaalse õppe, kogukonnapõhiste tegevuste ning eesti kultuuri ja keelepraktika edendamise kaudu.
Projekti täiendavad eesmärgid on ühiste haridus- ja kultuuritegevuste algatamine, demokraatlike kodanikuoskuste arendamine ning vajaliku osaluskeskkonna, kultuurilise kaasatuse ja eesti keele praktiseerimise võimaluste pakkumine, mis võimaldab osalenud sihtrühma esindajatel muutuda konkurentsivõimeliseks tööturul, parandada oma pädevust ja kultuuriteadlikkust. Kõik see võimaldab säilitada eesti keelt kauem ja kujundada kindlamad sidemed Eesti riigi identiteediga.
Sihtgrupp: Projekti sihtrühmaks on noored (16-30-aastased) ja keskealised täiskasvanud vanuses 31-60 aastat  Harjumaalt (Tallinn, Paldiski, Maardu) ja Ida-Virumaalt (Narva, Sillamäe, Jõhvi ja Kohtla-Järve), kes vajavad sotsialiseerumist ja integreerumist Eesti ühiskonda ja kultuuri. Projekt on suunatud peamiselt venekeelsele sihtrühmale; osaleb kuni 500 inimest otseselt projekti tegevustes.

Loodav programm käsitleb selliseid teemasid nagu kultuuridevaheline haridus ja dialoog, Eesti kultuuri- ja inforuum, noorte osalemine ja panus kogukonda. Samuti tahame praktiliste tegevuste kaudu edasi anda/arendada kasulikke teadmisi ja oskusi: nagu praktikapäev kogukonnas/ühenduses ja eesti kultuurikontsert, parimate tavade ja kogemuste vahetamine.
Keskendume peamiselt kolmele valdkonnale: kultuuridevahelise hariduse ja sotsiaalse ühtekuuluvuse arendamine, eesti kultuuri edendamine ja eesti keele praktiseerimine, XXI sajandi oskuste parandamine noorte, kodanikuühiskonna organisatsioonide ja kogukonnajuhi seas.
Avalikud arutelud võimaldavad noortel ja täiskasvanud õppijatel omandada vastastikust mõistmist, usaldust, dialoogi otsustajate ja kogukondade vahel sotsiaalse ühtekuuluvuse poliitika ja kultuurilise jätkusuutlikkuse teemal ning julgustavad sihtrühmi osalema eesti kultuuri, keelt ja aktiivset ühiskondlikku elu puudutavates küsimustes.
Koolitused (mitteformaalne õpe, uued teadmised, oskused ja hoiakud) toetavad osalejate arengut ja nende tulevasi pädevusi (tutvumine eesti kultuuri ja keelega, juhtimisvõime, meeskonnatöö, suhtlemine, loovus, enesejuhtimine).
Kommunikatsiooni, koostöö ja muutuste ühiseloomise vajadus on kolmas oluline sammas, millele käesolev projekt aitab kaasa, andes võimekust jätkusuutlikele muutustele, luues pikaajalise partnerluse ja kogukonna võrgustiku tegevuse kohalikul tasandil kogukonnapõhiste tegevuste kaudu.

Projekt sisaldab järgmised tegevused:

  • Viie koolituse kaudu anname neile võimekust ja toetust (tekitada noortes huvi, rahuldada nende vajadusi eneseteostuse ja saavutuste järele) ja suhtlemisel (tunda sidet inimestega, kogukonnaga, ühiste ideede ja tegevustega), arendame noorte / kodanikuühiskonna organisatsioonide liikmete ja huvitatud projektis osalejate oskusi, kuna see parandab nende konkurentsivõimet ja kodanikuühiskonna organisatsioonide suutlikkust edasi: I) kultuuridevaheline haridus ja dialoog; 5.04.2024 Tallinn, Hestia Hotel Europa
    II) kriitiline mõtlemine ja noorte osalemine;  13.04.2024, Toila Spa Hotell
    III) soolist võrdõiguslikkust ja sotsiaalset ühtekuuluvust;  – Juunikuus, Tallinn, Hestia Hotel Europa 
    IV) juhtimiskompetentsid (koostöö ja empaatia) – Maikuus, Tallinn
    V) sotsiaalsed ja digitaalsed oskused (konfliktide lahendamine ja digitaalsed vahendid) – Maikuus, Narva Hotellis 
    Lõppude lõpuks võiksid nad muuta ja jätkusuutlikult töötada oma tasandil, andes neile võimaluse tegutseda oma kogukonnas. Koolitused loovad tingimused noorte isiklikuks (isiksuse) ja sotsiaalseks arenguks uute teadmiste ja oskuste omandamise kaudu ning annavad positiivse panuse keelepraktika ja -õppe, eesti kultuuri-, sotsiaal-, haridus- ja noorsootöö valdkonna arengusse, samuti mitmekesistavad kultuurielu, soodustavad erinevate valdkondade koostööd mitteformaalse ja informaalse õppega ning praktiliste tulemustega (paranenud olukord või lahendatud probleemid).
  • Neli mõttekoja kohtumist aitavad noortel ja kodanikuühiskonna organisatsioonidel saada inspiratsiooni ja põhiteadmisi strateegilise dialoogi ja kohaliku omavalitsuse ja valitsusasutuste töö, kehtivate seaduste ja valitsemise kohta; anda oskusi ja kontakte ning teadmisi, mis aitavad neil tulevikus paremini valmistuda ühistöö meetodiks ning arendada ruumi aruteluks ja dialoogiks sihtrühmade kaasamise kaudu.
    Mõttekoda kutsutakse kokku aktiivsetest noortest, kodanikuühiskonna organisatsioonide ja kogukondade juhtidest, kes annavad oma kogukonnale positiivse panuse erivaldkondades kas üliõpilase, töötava spetsialisti või hooliva kogukonnaliikmena. Arutame 4 põhiteemat, mida mõttekoda võiks võtta enda kätte ja saada linnadele ja riigile heaks koostööpartneriks, nõustades ametivõime vajalikes küsimustes.
    Võtmeteemad on järgmised:
    1. Eesti keel ja kultuur minu igapäevaelus
    2. Demokraatia väärtused ja sooline võrdõiguslikkus töökohal, poliitikas ja hariduses.
    3. Jätkusuutlikud kogukonnad
    4. Kultuuridevaheline dialoog, kommunikatsioon ja vihakõne.
  • Projekti praktilise osa kulminatsiooniks on kogukonnapõhine tegevuspäevad – vabatahtliku töö praktiline tegevus, kus sihtrühmad õpivad oma praktikast ja saavad kogemusi ning panustavad positiivselt ühiskonna heaks (praktiline tegevus hõlmab hooldustöid kogukonnas ja Harjumaa ja Ida-Virumaa eripiirkondades, abistamist noorte/ÜKR liikmete ja sotsiaalkeskuste juures, heategevusürituste ja Tallinna lastekodu tegevuste läbiviimist, linna parkide ja koolide territooriumi korrastamist ning palju muud kogukonna jaoks mõeldud üritusi erinevates valdkondades, mis sõltuvad kohaliku kogukonna vajadustest ja prioriteetidest ning nõustamisel. Kogukonna heaks viiakse kogukondade ja projektis osalejate poolt läbi viis ühistegevust, mis toovad positiivseid muutusi ja mõjutavad rohkem kui 250 inimest.

TULEMUSED:

  •  Programmi kaudu võimestame ja motiveerime noori ja kogukonna esindajaid olema aktiivsed, tuues kokku eri rahvusest ja erineva taustaga noored, et üheskoos edendada multikultuurse pealinna ning Eesti kultuuri ja kogukondade vahelist mõistmist, edendades integratsiooni ja kodurahu, noorte vabatahtlikku tegevust ja jätkusuutlikku vabatahtliku liikumist linnas.
  • Noortel / kodanikuühendustel on võimalus jagada oma ideid ja arvamusi erinevate sidusrühmade ja mentoritega oma sõpradele ja kogukonnaliikmetele kodurahu säilitamisel ja usalduslike suhete loomisel erinevate kogukondade vahel või muudes küsimustes, sest teadmised sellest on demokraatliku ühiskonna oluline osa.
  • Laiendatud kodanike võrgustik kodurahust, leppimise ja ühtekuuluvuse kohta, millega noored liituvad ja mis edendab sallivust, mitmekesisust, integratsiooni ja muid demokraatlikke väärtusi, mis loovad kogukondades sotsiaalset ühtekuuluvust.
  • Erinevate sihtrühmade osalemine selles interaktiivses projektis annab võimaluse parandada venekeelsete inimeste ja teiste esindajate vastastikust mõistmist, parandada eesti keele oskust ja süvendada teadmisi eesti kultuurist ja muid XXI sajandi oskusi, nii et programm võiks suurendada ja võimestada ühist koostööplatvormi/ja toetada eestikeelse hariduse üleminekureformi/-kava ning parandada osalejate konkurentsivõimet tööturul ja kodanikuühiskonna organisatsioonide ja kogukonna juhtide suutlikkust teha koostööd valitsusasutustega ja edendada head valitsemistava.
  • Juhendades sihtrühmade esindajaid vastastikuse usalduse ja riigiidentiteedi arendamiseks ning koolitades neid vajalike oskuste ja teadmistega projekti teemal ja vastavalt nende vajadustele, et saavutada projekti eesmärgid ja seatud näitajad.

Registreerimine ja lisainfo: www.peacechild-estonia.org/registreerimine

Projekti toetame Briti Nõukogu toel sotsiaalse sidususe toetamiseks People To People Cultural Engagement programmi raames.