KÜSK toetas rahvusvahelist konverentsi reisitoetuste konkursi kaudu, kutsudes konverentsi modereerima kultuuridevahelise dialoogi eksperti, Tuneesia diplomaat Hatem Atallah.

Uudised

Kaks nädalat tagasi Tallinnas, Hestia Hotell Europas toimus 07-08.06.2024 noortekonverents “Euroopa tuleviku kujundamine: seekord olen hääletanud, aga kas ma olen esindatud?” mille raames noored, täiskavanud, vabakonna esindajad  astusid dialoogi rahvusvaheliste noorteorganisatsioonidega, ametnikutega ja Eesti erakondade esindajatega – seda kõike selleks, et edendada noorte kaasatust demokraatia, inimõiguste, hariduse, kultuuri ja noorsootöö valdkondades.

Konverentsi täidava eesmärgiks oli parandada noorte arusaamist inimõiguste, hariduse, kultuuri ja noorsootöö valdkonnaülesest lähenemisest, arendades osalejate individuaalseid teadmisi, oskusi ja hoiakuid. Konverentsi raames korraldajatel õnnestus luua koostöökeskonna ja mitmekesine ja kultuuridevaheline noorte koostöövõrgustik ning sotsiaalne kapital noorte ja kogukonna, aga ka riigiasutuste vahel. Lisaks sellele levitada noorte sõnumit ja nägemust vajadusest kaasata haavatavad rühmad aktiivsesse poliitilisse ellu ja kaasava ühiskonna kujundamisse. Konverents oli pühendatud noortele, otsustajatele, kodanikuühiskonna esindajatele, poliitikutele ja meediale, et edendada koostööd, dialoogi ja süvendada osalejate teadlikkust võtmeküsimustes noorte ja ühiskonna jaoks globaalsete muutuste ajal.

Konverentsi avas Tuneesia Diplomat Hatem Atallah mõttega, et ei tohi unustada, et noorus ei võrdu ebakompetentsus. Ka teised eksperdid ja eriti noored väljendasid, et nad ei soovi olla „ooteruumis“, kus neile öeldakse, mida otsustati, vaid soovivad olla ruumis sees ja laua taga”. Lisaks sellele kõne pidasid Ursula Roosmaa, Briti Nõukogu Eesti direktor ja Aleksei Jašin, Tallinna abilinnapea.

Selle järel toimusid ettekanded mida pidasin noored, nende hulgas on kõige noorem riigikogu liige Hanah Lahe, kes pidas kõne teemal “Valimiste vanuse alandamine 16 aastani kõigil valimistel julgustaks noori osalema ühiskonnaelus”, mis oli inspireeriv ja noori kaasa mõtlemisele panev. Oma vaadet ja kogemust jagasid ka rahvusvaheliste organisatsioonide esindajad kes tutvustasid, demokraatia edusammud kui ka väljakutseid millega noored peaksid hakkama saama.

Üks põnevates osadest oli Euroopa Parlamendi kandidaatide valimisdebatt, kus kõikide erakondade esindajad n.h. 

pidasid huvitava diskussioni ning mõnel ajal poliitikute vastused vajasid täiedava vastused noorte vaadale, kuna noored arvasid, et rasked ajad noorte jaoks juba saabusid. 

Selle järel toimusid noorte paneelarutelud demokraatia väljakutsetest, Euroopa Parlamendi valimiste mõjust noortele, noorte rollist poliitikas (arvestades, et pärast seadusemuudatust saavad üle 16-aastased hääletada Euroopa Parlamendi valimistel), noorte ja kogukondade osalemisest otsustusprotsessis, olemasolevate probleemide väljaselgitamisest. 
Päeva teises osas toimusid töötoad mida viisid kutstud eksperdid, mis keskendusid järgmiste teemadele:

  • Noored ja demokraatia (German Morris)
  • Noored ja jätkusuutlikkus/rohepööre: kompostimine (Anneli Ohvril)
  • Noored ja haridus  (Reet Laja)
  • Noored ja kultuuridevaheline dialoog (Hatem Atallah)
  • Noored, meedia ja valilmised (Mette Brogden)

Oskusliku töötubade järgi toimusid töögruppid mille raames väljatöötati jätkuprojektid ja konverentsi peamine sõnum (ametlik noorte deklaratsioon) ning tutvustati projekti tulemused (s.h. info- õppematerjalid ja eveebileht). Konverentsil erikülalisena oli ka Briti Saadik Eesti T.E. Roos Allen kes jagas oma vaadet noorte arengu barjääridest, demokraatiast, noorte osalusest, kaasamisest  ja oskustest, mida oleks tarvis noortel areneda. Konverntsi teisel päeval toimus avalik loeng “Rahvadiplomaatia ja kultuuriline jätkusuutlikkus: sildade ehitamine rohelises mõtlemises ja mitmekesisuse omaksvõtmisel”, mida pidas Hatem Atallah ja praktilised kogemuste jagamine noorte ja kogukonna osaluse, kaasamise, inimõiguste, huvikaitse ning kultuuridevahelise dialoogi arendamisel. Konverentsi viimane arutelu toimus teemal “Kuidas haavatavate rühmi aktiivsesse poliitilisse ellu ja kaasava ühiskonna ülesehitamisse?”. Selle järel osalejad tutvusid arutelude tulemustega, kinnitasid konverentsi sõnum ning vaatasid tuleviku.
Lisainfo konverentsi kohta leiab veebilehel.

Konverentsile tõime kokku  185 inimest enamusti Tallinnast ja Ida-Virumaalt, et tähistada programmi tulemusi, arutada peamisi väljakutseid demokraatia tugevdamisel ja seda, kuidas Euroopa Parlamendi 2024. aasta valimiste tulemused mõjutavad Euroopat, Eestit ja selle elanikke. Konverents toetas kultuuridevahelise dialoogi, noorte osalust ning võimekuse tõstmist. See konverents oli ka motiveeriv üritus, lootusega, et programm jätkub ka järgmistel aastatel.

Enne konverentsi toimusid kõrval üritused kus Tuneesia diplomaat võtis aktiivselt osa jagades Eesti vabaühendustega ja noortega kasulikud teadmised EuroMed piirkonnast ning koostöövõimalustest. 

Peace Child Eesti tänab SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital, et ta toetas sündmust läbi reisitoetuste konkursi, mille raames sõitis Eestisse konverentsi modereerima noortevaldkonna, demokraatia ja kultuuridevahelise dialoogi ekspert Tuneesia diplomaat Hatem Atallah.